H METRO AEBE, με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και με γνώμονα τη βελτίωση των δεξιοτήτων του τεχνικού της προσωπικού, συμμετείχε στο σεμινάριο CPCT® (Certified Premises Cabling Technician) που αφορά τεχνικούς εσωτερικών εγκαταστάσεων, εστιάζοντας στη δομημένη καλωδίωση. Η εκπαίδευση διοργανώθηκε από το SCHOOL OF TELECOMS και πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 στις εγκαταστάσεις του S.O.T.

Η ΜΕTRO AEBE αποτελεί μια 100% ελληνική εταιρεία η οποία διαθέτει δύο αλυσίδες καταστημάτων: τα καταστήματα χονδρικής METRO Cash & Carry, και τα καταστήματα λιανικής My market και My market Local. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πανελλαδικά. Στο πλαίσιο της διαχείρισης, της συντήρησης και την ανάπτυξης των υποδομών της, επενδύει σε ειδικό εξοπλισμό και επιμόρφωση του προσωπικού της.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι εκπαιδευόμενοι μηχανικοί να κατανοήσουν τις βασικές αρχές, έννοιες και προδιαγραφές της δομημένης καλωδίωσης (καλώδια χαλκού, οπτικές ίνες, ασύρματες επικοινωνίες), των συστημάτων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στις εσωτερικές εγκαταστάσεις, το σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εγκατάσταση καλωδιώσεων εσωτερικών χώρων και τέλος την πιστοποίηση αυτών των καλωδιώσεων.

Η εκπαίδευση διαμορφώθηκε σε τρείς βασικές κατηγορίες:

Α) Τεχνολογίες Χαλκού: Οι συμμετέχοντες εξειδικεύτηκαν στις κατηγορίες UTP καλωδίωσης (Cat5/5e, Cat6/6a, και Cat8), καθώς και σε όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά τους (μήκος, απώλεια εισαγωγής, NEXT, PS NEXT, ACR-N, ACR-F Loss, PS ACR-F Loss, απώλεια επιστροφής, καθυστέρηση διάδοσης, αντίσταση βρόχου, κ.λπ.) και, ολοκληρώνοντας το θεωρητικό μέρος, προχώρησαν σε:

Εγκατάσταση UTP καλωδίωσης κατηγορίας Cat 6a και τερματισμό σε patch panels.

Χαρτογράφηση της καλωδίωσης με χρήση ακουστικής γεννήτριας και wire map tester.

Έλεγχο της πραγματικής ταχύτητας του ethernet δικτύου με χρήση verification network tester.

Πιστοποίηση της εγκατάστασης με Certification Cable Analyzer, σύμφωνα με τα πρότυπα TIA / ISO.


Β) Τεχνολογίες Οπτικών Ινών: Οι συμμετέχοντες εξειδικεύτηκαν στις κατηγορίες καλωδίωσης οπτικών ινών (OM1, OM2, OM3, OM4, OM5, και OS), καθώς και σε όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά τους (απώλεια εισαγωγής, οπτική απώλεια επιστροφής, χρωματική διασπορά (CD), διασπορά τρόπων πόλωσης (PMD), κ.λπ.) και, ολοκληρώνοντας το θεωρητικό μέρος, προχώρησαν σε:

Εγκατάσταση καλωδίωσης οπτικών ινών σε ODF (Optical Distribution Frame) και τερματισμό σε pigtail.

Χαρτογράφηση της καλωδίωσης και οπτικό έλεγχος με VFL tester.

Έλεγχο οπτικής απώλειας με χρήση OLTS (Optical Loss Test Set).

Έλεγχο των ακροδεκτών της καλωδίωσης με οπτικό μικροσκόπιο.


Γ) Τεχνολογίες Ασύρματης Επικοινωνίας: Οι συμμετέχοντες εξειδικεύτηκαν στις κατηγορίες ασύρματης μετάδοσης (802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, και 802.11ax), καθώς και σε όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά τους (απορρόφηση, ανάκλαση, διάθλαση, παρεμβολή, κ.λπ.) και, ολοκληρώνοντας το θεωρητικό μέρος, προχώρησαν σε:

Μελέτη εγκατάστασης για την τοποθέτηση Access Point.

Αντιμετώπιση προβλημάτων εγκατάστασης.

Τοποθέτηση POE συσκευών.


Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με την επιτυχή διεξαγωγή των εξετάσεων για την πιστοποίηση CPCT®- Certified Premises Cabling Technician από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οπτικών Ινών F.O.A (Fiber Optic Association), όπου οι συμμετέχοντες σημείωσαν υψηλές επιδόσεις.

 

Η εκπαίδευση αποτελούσε πάντα ένα ζωτικό παράγοντα για την επιτυχή λειτουργία και τη διαρκή ανάπτυξη ενός οργανισμού. Τα πολυάριθμα οφέλη που προκύπτουν από την εκπαίδευση ξεκινούν από την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας έως την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων και την ενίσχυση της ομαδικής εργασίας, προσφέροντας στο τεχνικό προσωπικό τα εφόδια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις συνεχείς προκλήσεις.